Norbulinkga Tibeti Étkezde

1094 Budapest, Tompa utca 2.

Mit esznek a tibetiek? Tibeti ételek napja a Norbulingka tibeti étkezdében

Az étkezdét Namgyal Thinley vezeti, és ő készíti a tibeti ételeket eredeti hagyományos receptek és otthoni gyakorlat alapján. Namgyal több mint tíz éve került Magyarországra mint menekült, hét tibeti társával együtt. Szerencsésen beilleszkedett Magyarországon, amit elsősorban munkaszeretetének és szorgalmának köszönhet. A tíz év alatt folyamatosan dolgozott, a kemény fizikai munkától sem riadt vissza. Megtanult magyarul,  szakmát tanult, két éve magyar állampolgár. Felesége magyar, két kisfiuk is született, Szenge és Sanyika. Namgyal Indiában a TIPA tagja volt, amely szervezet a száműzetés óta tibeti tradicionális táncokat, dalokat okít és hagyományos színházi előadásokat tart fiatalok számára.

Szeptember 28-29. péntek-szombat 09.00-04.00

Kizárólag tradicionális tibeti ételeket ismerhetünk meg a Norbulingkában.

A két nap során az alábbi tibeti ételek kóstolhatók meg az étkezdében: momo (fűszeres darált hús és zöldségek tészta párnácskában, főzve vagy sütve), húsos momo, vegetárius momo, csípős jakpörkölt (a magyar marhapörkölthöz hasonló étel, timo (tibeti kenyér), momo leves (finom, zöldség alapú leves), tukpa (tibeti húsleves), különböző jak-húsos ételek, kapsze (csörögefánkszerű sütemény), csa (tibeti jakvajas tea, sós vagy édes). A helyszínen Namgyal szívesen elmondja az ételek készítésének módját és az alapanyagokat is bemutatva,  beszélget a tibeti kultúráról és hagyományról.

Szeptember 29. szombat 17.00

 Namgyal egy hagyományos tibeti pengetős hangszerrel, damnyé-val kísérve elénekel egy tibeti dalt. Az étkezés alatt tibeti tradicionális zenék lesznek hallhatók. A kétnapos eseményt a Sambhala Tibet Központ támogatja.