Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

1092 Budapest, Ráday utca 18.

20 éve, 1998-ban kezdte meg működését a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény. A Ráday és Erkel utca sarkán található gyönyörű Ybl Miklós által tervezett egykori Károlyi-Almásy bérpalotában állandó és időszaki kiállítások láthatók. Vezetője, Gönczi Ambrus, elismert szakember és közkedvelt szereplője a helyi programoknak, hiszen kultúrtörténeti szempontból kevesen vannak, akik többet tudnának mesélni e városrészről, mint ő. Az általa szervezett séták méltán népszerűek.

 

Szeptember 29. szombat 15.00-16.30

Belső-Ferencváros épített öröksége

A Ráday Korzóra tervezett idei sétáján  Belső-Ferencváros épített örökségét mutatja be. A magyar nyelvű városi túra során számos olyan középület és lakóház történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, melyek megrendelői, vagy tervezői külhonban születtek, de a 19. századi Magyarország tárt karokkal várta őket, hogy tehetségüket a saját, és választott hazájuk számára kamatoztathassák.

Találkozó: az Erkel utca 15. udvarán (Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

Előzetes regisztráció szeptember 27-ig ezen a címen: ferencvarosiseta@gmail.com

Kérjük, tüntessék fel, hogy a Ráday Korzó sétájára jönnek, és igényelnének-e egy ún. speciális guide vox készüléket, fejhallgatóval, ami egy speciális hangosító berendezés, és megkönnyíti a sétavezető hallgatását.  Ennek a készüléknek személyenként 450 Ft-ba kerül a használata!

Szeptember 29. szombat 18.00

Hely-történet. Van képed hozzá?

Belső-Ferencváros szubjektív története az évtizedek óta itt lakók képeivel és történeteivel.
Házigazda: Gönczi Ambrus helytörténész, moderátor: Sarkadi Péter, helyi lakos.

Augusztusban kértük a régóta itt lakókat, hogy pár régi fotójukat (melyekhez családi élményeiken kívül építészeti/kultúrtörténeti  emlékük is fűződik ) adják kölcsön. 
Ezeket mutatjuk be a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben, ahol a képtulajdonosok történeteit hallgathatják meg az érdeklődők.
Idősebbeknek és fiatalabbaknak is sok-sok érdekességet kínálva várunk mindenkit sok szeretettel.